Wat gebeurt er met lege bierkratten?
Je zou denken dat een lege bierkrat na een goed feestje linea recta richting vergetelheid verdwijnt, maar nee hoor – dat trouwe gele (of groene) kratje gaat nog een flinke carrière tegemoet. Ze zijn onderdeel van een retoursysteem dat zo goed werkt, dat we er bijna net zo trots op mogen zijn als op onze stroopwafels.
De reis van een lege bierkrat
1. Inleveren bij de supermarkt
Na een avondje BBQ’en waarbij ome Henk voor de vijfde keer die mop over de postbode vertelt, blijft de krat leeg achter. Dan is het tijd om ‘m terug te brengen naar de supermarkt. En ja, daar krijg je statiegeld voor terug. Altijd fijn – voelt een beetje alsof je beloond wordt voor opruimen (wat zelden gebeurt in het echte leven).
2. Terug naar de brouwerij
De supermarkt of slijterij verzamelt die lege kratten als ware het schatten. Ze worden opgehaald en naar de brouwerij gebracht, waar ze door een team bierkrat-inspecteurs (ja, die bestaan echt) worden bekeken: “Is deze krat nog toonbaar? Of heeft-ie z’n beste tijd gehad na de Koningsdag-marathon?”
3. Schoonmaken en opnieuw vullen
Kratten die nog goed zijn, krijgen een spa-dag: schoonmaken, flessen uitspoelen, opnieuw vullen met dat goudgele vocht en hup – weer terug de winkel in. Net als bij een festival: even douchen, en weer door.
4. Recycling van beschadigde kratten
Sommige kratten zijn helaas niet meer te redden. Te veel festivals, te veel achtertuinen, te veel kampvuurtjes... Die worden gerecycled. Het plastic krijgt een nieuw leven – misschien als een gloednieuwe krat, of wie weet als hippe tuinstoel van gerecycled materiaal. Alles beter dan een enkeltje vuilstort.
Waarom is hergebruik belangrijk?
- We gooien minder plastic weg. (De oceaan zegt dank je wel.)
- Het scheelt energie en grondstoffen. (Moeder Aarde houdt van efficiëntie.)
- Brouwerijen kunnen duurzamer werken. (Bier met een goed geweten smaakt nóg beter.)
Hoe vaak kan een bierkrat hergebruikt worden?
Geloof het of niet: zo’n krat leeft langer dan sommige vriendschappen. Met een levensduur van 10 tot 20 jaar en honderden keren hergebruik, is het bierkrat misschien wel het meest duurzame item op je feestje. Het enige wat het vraagt, is dat je ‘m na afloop niet in de schuur laat verstoffen naast die oude barbecue.
Conclusie
Dus nee, lege bierkratten verdwijnen niet in een zwart gat. Dankzij het statiegeldsysteem belanden ze niet op de afvalberg, maar gaan ze op avontuur: terug naar de brouwerij, schoon de wereld in, of richting een nieuw leven als gerecycled product. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Proost op duurzaamheid!